sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Mitäs me nyt ollaan opiskeltu tähän mennessä

Näin sunnuntain ratoksi teen tämmösen tiivistelmän siitä, mitä tutkinnon osia ollaan nyt käyty ja tullaan vielä keväällä käymään.

Kouluhan alkoi 13. tammikuuta eli pari kuukautta ollaan tahkottu. Tutkinto on nimeltään maatalousalan perustutkinto ja osaamisala eläintenhoidon osaamisala, eläintenhoitaja.

Pakollisia tutkinnon osia on Työskentely maatalousalalla, Maaseutuyrittäminen sekä Eläinten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen.

Työskentely maatalousalalla -osio sisältää traktoriopetuksen (Traktorin turvallinen käyttö), rakennustyöt ja metsätyöt (Metsän uudistus ja hoito). Lisäks siihen kuuluu Eläinten päivittäinen hoito ja Työturvallisuus.

Traktoriopetus, raksa ja metsätyöt suoritetaan pienemmissä ryhmissä, max. 6 opiskelijaa, koska ne on käytännön hommia, niin on helpompi opettaa ja oppia.

Työturvallisuus sisältää teoriaopetusta ja turvakävelyt tuotanto- ja pieneläintiloihin (eri päivinä tietysti, tautisulun vuoksi). Turvakävelyissä tarkastetaan tuotantoeläintilat yhtenä päivänä ja pieneläintilat toisena, ja vastataan erilaisiin tilojen kuntoa koskeviin kysymyksiin. Samalla tutustutaan tiloihin. Tärkeää on muistaa, että matelijoilla on salmonellaa luonnostaan, joten niitä käsitellessä aina käsineet ja käsienpesua. Matelija- ja jyrsijäpuolten välissä on tautisulku, eli astutaan desifiointialtaaseen, jolloin jalkineista ei liiku pöpöt. Alpakoita ei hoideta samana päivänä kuin lampaita tai lehmiä, koska niillä on erilainen bakteerikanta (tai jotain). :) Alpakat lasketaankin pieneläimiin, joten ne hoidetaan pieneläinvuorossa. Lampaat ja lehmät hoidetaan navettavuorossa. (niistä myöhemmin)

Maaseutuyrittäminen meillä siirtyi hamaan tulevaisuuteen, koska ei oo järkee alkaa heti opiskella yrittäjyyttä.

Eläinten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen -osioon sisältyy Asiakaspalvelu, Tuotantoeläinten ruokinta, hoito ja terveys sekä Pieneläinten ruokinta, hoito ja terveys. Näitä me ollaan nyt tahkottu viikkotolkulla :)

Mä sain asiakaspalvelun hyväksluettua, koska oon ollut asiakaspalvelutöissä, joten mun ei niille tunneille tarvitse osallistua.

Myöhemmin keväällä alkaa pienryhmätunnit pieneläinten hoidosta ja tuotantoeläinten hoidosta sekä navettavuorot ja pieneläinten hoitovuorot. Navettavuorot alkaa aamulla kl 5.45, aamunavetta päättyy kl 8.30 (jos kaikki menee niinku pitää). Sitten on parin tunnin lepotauko, eli vuorolaisten ei tarvitse osallistua opetukseen. Siitä en oo vielä varma, että pitääkö kuitenkin iltapäivän tunneille mennä, vai saako koko päivän opetuksesta vapaaksi. Ilmeisesti tunneille mennään sitten lepotauon jälkeen, ja ollaan normaalisti kl 15 asti. Iltanavetta alkaa kl 16 ja päättyy kl 19.30, jos kaikki menee hyvin. Eläinten hoidossa voi sattua mitä vaan, joten ei voida mennä täysin kellon mukaan.

Kotieläinvuorot (navettavuoro) kestää viikon kerrallaan maanantaiaamusta sunnuntai-iltaan vuorolistan mukaan. Ensimmäinen vuoroviikko tehdään 2 osassa.

Pieneläinten ja alpakoiden hoitovuoro alkaa aamulla kl 8.30 Lintulasta, eli lintujen hoidolla. Sitten hoidetaan muut pieneläimet ja alpakat. Hoitovuoro kestää viikon kerrallaan maanantaiaamusta sunnuntai-iltaan kl 8.30-15.

Nämä selkiytyvät itelle varmasti tässä kevään aikana ennen vuorojen alkua. Toivottavasti!! Ensimmäiset navettavuorot mulla on toukokuun 11., jolloin meen tekeen iltanavettaa. Sitten tiistai ja keskiviikko sekä aamu- että iltavuoro, ja torstaina vain aamuvuoro.

Pieneläinvuoroista en tosiaan vielä tiedä.

Nämä hoitovuorot kuuluu tutkinnonosaan Työskentely maatalousalalla.

Lisäks tosiaan ilmoittauduin kahdelle verkkokurssille, joista toisen (Toiminta digitaalisessa ympäristössä) olen jo suorittanut, toinen (Kestävä kehitys) on vielä tekemättä. Aikaa on toukokuun loppuun...

Nyt tää korona voi muuttaa opiskelun ihan täysin, eli odotan jännityksellä aletaanko mekin opiskella etänä tämän virusmylläkän vuoksi. Todennäköisesti. Se sotkee sitten varmaan kaikki aikataulut, mutta sitä ei vielä kannata miettiä... Meille ilmoitetaan sitten Wilmassa heti.


4 kommenttia:

  1. Meillä oli myös opinnoissa työturvallisuusvaihe ja se oli kyllä mielenkiintoinen opntojakso. Kun ei sitä tule ajatelleeksi miten iso vaikutus sillä on muidenkin tekemiseen. Meillä ala toki aivan toinen, teollisuus, jossa pitää miettiä esimerkiksi räjähdysvaaroja ja kemikaalivuotoja.

    VastaaPoista
  2. No teillä on vähän hazardimmat aiheet siellä ;)

    VastaaPoista
  3. Onpas hyvä, että käytännön hommissa on pienemmät ryhmäkoot. Omissa opinnoissa työturvallisuus oli myös aika kattava osio. Toivottavasti sitten tulevissa työpaikoissa otetaan myös nuo turvallisuusasiat esille asiallisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turvallisuus ennen kaikkea, ei sitä voi liikaa korostaa. Monet tapaturmat tosin sattuu ihan väsymyksestä ja huolimattomuudesta, esim. koneiden ja eläinten kanssa. Täytyy pitää myös itsestä huoli, vaikka työturvallisuusopit olisikin mielessä. :)

      Poista