1. Heikki Sirkkula ja Susanna Tauriainen (toim.): Eläinten lääkintä ja hoito - käsikirja eläintenhoitajille. 2013.
-Tietoa löytyy, mutta niin löytyy ärsyttäviä kirjoitusvirheitäkin. Latinalaisista nimistä ei voi olla ollenkaan varma, että ne on kirjoitettu oikein, mutta ei voi kyllä olla suomenkielisistäkään. Esim. "hengityseläimet", vaikka pitäisi tietenkin olla "hengityselimet". Todella typeriä virheitä. Lisäksi lauserakenteissa on virheitä ja joskus pitää lukea lause monta kertaa, jotta tajuaisi, mitä oikein tarkoitetaan. Tämän kirjan varaan en jättäisi eläintenhoitajan koulutustani ja ammattiani. Kirja maksaa n. 50 eurosta ylöspäin.
Opetushallituksen sivuilla kirjaa kuvaillaan näin: "Oppikirjan perusajatuksena on selittää, miksi eläimiä hoidetaan jollakin tietyllä tavalla. Kirjassa ei ole ohjeita siitä, kuinka paljon heiniä hevoselle pitää antaa, vaan miksi niitä on annettava. Kirjassa ei myöskään ole selitetty yksityiskohtaisesti erilaisten sairauksien oireita ja hoito-ohjeita, mutta selvitetään sairauksien etenemistä ja millaisiin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota. Kirja käsittelee periaatteessa kaikkia eläimiä, mutta ei yksityiskohtaisesti mitään. Marsu ja hevonen hengittävät samalla tavalla, on siis tiedettävä, miten hengitys normaalisti toimii, jotta ymmärtäisi poikkeamat. Kirja on tarkoitettu eläintenhoitajille, eläinlääkärin avustajille ja muille, jotka työskentelevät eläinten kanssa tai harrastavat laajemmin toimintaa eläinten kanssa."
2. Päivi Ylikorpi: Kissanhoidon käsikirja. 2018
-Tykkäsin. Välillä ehkä vähän toistava ja lapsellinenkin. Mutta hyvä.
Adlibriksessä kuvataan näin: "Kissanhoidon käsikirja on ensimmäinen kattava suomenkielinen opas kissan hoitamiseen. Kirjassa annetaan kokonaiskuva siitä, miten käsitellä, hoitaa ja ruokkia kissaa parhaalla mahdollisella tavalla. Kirjassa kerrotaan myös tavallisimpien käyttäytymisongelmien syistä ja annetaan ohjeet niiden ratkaisemiseen.
Kirjan kolmannessa, uudistetussa laitoksessa on uutta tietoa muun muassa kissan hankinnasta ja valinnasta sekä vanhan kissan hyvinvoinnista. Lisäksi esitetään uusia keinoja kissan aktivointiin ja virikkeellistämiseen ja paneudutaan syvällisemmin kissan ruokintaan.
Kirja pohjautuu ajantasaiseen tutkimustietoon. Se soveltuu paitsi kaikille kissanomistajille myös eläintenhoidon perus- ja ammattitutkinnon oppikirjaksi sekä eläinlääkäriasemien, hoitoloiden ja löytöeläintalojen käyttöön."
Adlibriksessä hinta 27,10 e.
3. Riitta Kempe, Minna Leppänen, Katariina Mäki: Koiran ruokinta ja hoito. 2010
-En ole vielä ehtinyt lukea, mutta selaillessani vaikuttaa kattavalta ja näppärältä oppaalta.
Adlibriksessä kuvataan näin: "Koiran ruokinta ja hoito -kirja antaa käytännönläheistä tietoa eri käyttötarkoituksessa ja elämänvaiheessa olevien koirien ravinnontarpeesta ja ruokinnasta: pennut, kantavat ja imettävät nartut, aikuiset, ikääntyvät, vanhat sekä käyttö- ja kilpakoirat. Julkaisu perehdyttää koiran ruuansulatukseen ja energian- ja muiden ravintoaineiden tarpeisiin. Se opastaa käyttö- ja kilpakoirien ruokintatekniikassa lyhyt- ja pitkäkestoisissa suorituksissa. Kirjan ohjeiden avulla osaat rakentaa koirallesi tasapainoisen ruokavalion kotiruokaa käytettäessä tai valita oikean valmisruuan. Lisäksi julkaisusta saa perustiedot koiran terveydenhuollosta, kuten rokotuksista, loishäädöstä ja hygieniasta, terveysongelmista ja niiden hoidosta sekä lisääntymisestä ja jalostuksesta. Kirja auttaa valitsemaan itsellesi sopivan koirarodun ja pennun, ja lisäksi saat tietoa koiran hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Julkaisuun on koottu koti- ja ulkomaista tutkimustietoa ja parhaita käytäntöjä suomalaisilta koira-alan asiantuntijoilta."
Adlibriksessä 33,50 e.
Meidän ei ole ollut pakko ostaa eikä edes lukea näitä kirjoja. Näitä ovat opettajat käyttäneet opetusmateriaaliensa pohjina. Itse lainasin kuitenkin nämä kirjat kirjastosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti