lauantai 15. elokuuta 2020

Eka kouluviikko

Näin on syksyn eka kouluviikko siis takanapäin. Todella paljon kaikenlaista yleistä opiskeluasiaa ja koronavarotoimenpiteitä. Meille ilmoitettiin pieneläin- ja tuotantoeläinhoitovuorot, osalle hyvin lyhyellä varoitusajalla, koska ensimmäiset vuorot on jo ens viikolla ma-su. Mun vuorot on vasta muutaman viikon päästä, pieneläinhoitovuoro vko 38 ja tuotantoeläinvuoro (lehmät, lampaat) vko 41.

Pieneläinhoitovuoro on kl 8.30-15 joko ma, ke, pe-su tai ti, to, pe-su. Viikonloppupäivystyksessä pe-su on siis kaikki hoitovuoron opiskelijat.

Tuotantoeläinhoitovuoro alkaa navetasta kl 5.45 ja päättyy kouluaamuina niin, että opiskelijat ehtivät aamupalalle. Aamupäivällä on vapaata tunneilta kl 8.30-10.00. Yksi opiskelija jatkaa navetalla ja muut vuorolaiset osallistuvat tunneille klo 10 alkaen. Navetalla pidempään olleen lepovuoro on klo 10-12. Vuoro on kiertävä. Sitten iltapäivällä mennään takaisin navettaan klo 16.30.

Työssäoppimispaikkoja pitää etsiä. Pieniltä paikkakunnilta pieneläinpaikkojen löytäminen on haastavaa. Mulla on nyt kaks paikkaa, mitä oon kyselly. Toinen on mun aiemmalta kotipaikkakunnalta, mikä tarkoittais muuttoo miehen luo työssäoppimisjakson ajaks. Toiseen paikkaan menee autolla joku 30 min. Hankalaa.

             Koululaisten taidetta. ⬆

Maanantaina meillä on ensimmäinen koe: tuotantoeläinten rotutunnistus.

Lihakarjarodut: Hereford, charolais, limousine, aberdeen angus, simmental ja ylämaankarja. Hereford ja simmental on tosi samannäkösii, joten niiden erottaminen kokeessa voi olla hankalaa. Ylämaankarjan nyt tunnistaa helposti. Sitten aberdeen angus on musta, limousine tollanen punertava ja charolais vaalea.



 

Sitten lypsyrodut: Ayrshire, holstein, länsi-suomenkarja, lapinlehmä eli pohjois-suomenkarja. Mun vanhemmilla oli lypsylehmiä, jotka oli ayrshiree ja holsteinia. Holsteinia sanottiin aiemmin friisiläiseks, ja mä oon oppinu nimenomaan sanomaan tuota mustavalkoista rotua friisiläiseks. Mutta se on vanhentunut nimi, ilmeisesti ei ihan täysin edes tuo sama rotu, vaan siitä on jalostettu holstein...? Länsisuomenkarja on tuollainen pelkkä ruskea ja sitten on lapinlehmä, joka on pieni ja valkoinen. Suomenkarjaan kuuluu lisäksi kyyttö eli itäsuomenkarja, ja lypsylehmiin vielä jersey, mutta ne ovat sitten jo harvinaisempia.

Sitten hevoset: suomenhevonen, islanninhevonen, lämminverinen ravihevonen, vuonohevonen, lämminverinen ratsuhevonen, arabi, welshponi ja shetlanninponi. 

Älkää koskaan sanoko islanninhevosta poniksi! Ainakaan sen omistajan kuullen. :D

Vuonohevosen tunnistaa väristä, pystyharjasta ja siimasta (musta juova harjasta häntään). Suomenhevonen on tyypillisesti tuollainen rautias liinaharja. Lämminverinen ravihevonen ja ratsuhevonen on sitten varmaan hankalampi tunnistaa, jos kokeessa ei ole tuota ravikuvaa. Arabialaisen täysiverisen tunnistaa pienehköstä päästä ja sirosta olemuksesta muutenkin. Welshponi ainakin tuossa kuvassa on aika samannäköinen kuin arabi, mutta tietysti pienempi, koska on poni. Welshponit jaetaan neljään sektioon: pienin on welshmountain, sitten welshponi, cob-tyyppinen welshponi sekä welsh cob. Kuvassa on welshponi. Shetlanninponi on sitten tuollainen pullaponi. <3

 
 

Possuista maatiainen ja yorkshire on aika samannäköiset, paitsi että ainakin kuvassa yorkshire näyttää Babe urhealta possulta. :D Hampshire on musta-vaalea (kuvassa näyttää musta-punaiselta), sitten duroc on tuollainen ruskea.

 

Lampaat: suomenlammas, kainuunharmas, oxford down, texel. Pitää muistaa, että kainuunharmas on harmaa ja mustapäinen, oxford downissa on kans mustaa mutta se on silti erinäköinen kuin harmas, vähän hassun näköinen, texel on kai se lammasrotu, jota näkyi Babe-elokuvassa. Se on tuollainen pönäkkä valkoinen. :D

Nämä sit tarvisi muistaa maanantaina. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti